27. Državno prvenstvo u raketnom modelarstvu Obrovac 2022

U subotu 15. listopada 2022. godine održano je 27. Državno prvenstvo u raketnom modelarstvu za djecu i mladež. Prvenstvo je održano na Žegarskom polju u organizaciji Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza, uz suorganizatore Udruge tehničke kulture Faust Vrančić, Astronomskog društva Zadar, Srednje škole Obrovac i Amatersko raketno astronautičkog kluba Dubrava. Pokrovitelj prvenstva bila je Zajednica tehničke kulture Zadarske županije.

Natjecanje je otvorio g. Željko Vidović predsjednik Zajednice tehničke kulture Zadarske županije, a na natjecanju je sudjelovalo 46 učenika osnovnih i srednjih škola uz 18 sudaca i mentora. Učenici su se natjecali u dvije kategorije rakete s trakom i rakete s padobranom, osnovnoškolci su imali rakete promjera f18, dok su srednjoškolci imali rakete f40.
Na natjecanju se mjerilo vrijeme od početka leta odnosno lansiranja rakete sa starta do njezinog prizemljenja. Rakete su morale imati kvalitetan let, stabilnu putanju bez vrludanja, izlaska iz kuta, te ispravo otvoren padobran ili traku pomoću koje se raketa prizemlji. Cilj je bio da raketa što duže bude u zraku. Raketno modelarstvo je sportsko tehnička disciplina, jer za izraditi i lansirati raketu učenici moraju imati znanje u tehnici, te biti sportaši jer moraju trčati po raketu nakon lansiranja koja zna otići prilično daleko.
Na Državnom prvenstvu mlade raketare je vrijeme odlično poslužilo, te im je sunčano i toplo vrijeme doprinijelo termici i dobrim rezultatima. Nakon završenog natjecanja dodijeljena su priznanja, pehari za ekipna mjesta i medalje najboljima koja će zasigurno s ponosom pokazati i izložiti.
Najuspješniji na 27. Državnom prvenstvu u raketnom modelarstvu su:
Osnovna škola – raketa s padobranom
1. Bartol Nikolić – Arak Dubrava, Zagreb
2. Franka Nikolić – Arak Dubrava, Zagreb
3. Frane Malenica – KMT Kmanko, Split
Osnovna škola – raketa s trakom
1. Bartol Nikolić – Arak Dubrava, Zagreb
2. Lana Projić – KMT Kmanko, Split
3. Ivan Školić – Oš. F.K. Frankopana, Zagreb
Srednja škola – raketa s padobranom
1. Roko Šimičević – UTK Faust Vrančić, Obrovac
2. Luka Vuković – za Oš. F.K.Frankopana, Zagreb
3. Patricija Sekulovski – UTK Faust Vrančić, Obrovac
Srednja škola – raketa s trakom
1. Luka Vuković – za Oš. F.K.Frankopana, Zagreb
2. Eni Melani Modrić -UTK Faust Vrančić, Obrovac
3. Leona Tot – UTK Faust Vrančić, Obrovac