Dani tehničke kulture – Split 2022

U sklopu drugog dana manifestacije Dani tehničke kulture 2022, nakon radionice elektrotehnike održana je radionica raketnog modelarstva. Dvadeset učenika osnovne škole „Marjan“, domaćina manifestacije, na radionicama je izradilo vlastite funkcionalne rakete sa strimerima.
Profesor Martin Olujić, član Društva pedagoga tehničke kulture Split i predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Splita, izradu modela raketa započeo je upoznavanjem učenika s pravilnom izradom te koracima pri izradi rakete s trakom (strimerom).
U prvom koraku izrade, učenici su usvojili potrebna teorijska znanja o izgledu rakete, elementima te detaljnim karakteristikama elemenata rakete – primjerice, dimenzije strimera trebaju po pravilu biti 1(širina):10(duljina).
Potom su, na unaprijed pripremljene trupove sa stabilizatorima, postavili konce koji povezuju dijelove rakete, učvrstili ih za trup i povezali potrebne čvorove. Nakon toga, učenici su pripremili glave raketa te ih povezali, zajedno sa strimerima, za trup rakete. Pravilno su sklopili strimere te ih postavili unutar trupa, povezali sve konce te glave raketa postavili na sami vrh.
Naposljetku, kako bi raketa bila u potpunosti spremna, učenici su postavili i vodilice za rampu te su u konačnici dobili vlastite rakete sa strimerima, spremne za lansiranje!