HRVATSKI ASTRONAUTIČKI I RAKETNI SAVEZ
HARS.hr

Obrovac 2023

U subotu, 30. rujna 2023., u Obrovcu, na Žegarskom polju, održano je 22. Otvoreno prvenstvo u raketnom modelarstvu za djecu i mladež. Natjecanje je organiziralo Hrvatski astronautički i raketni savez, u suradnji s Astronomskim astronautičkim društvom Zadar, Udrugom tehničke culture Faust Vrančić, srednjom školom Obrovac i Amaterskim raketno astronautičkim klubom Dubrava – Zagreb, a pokrovitelj natjecanja bila je Zajednica tehničke kulture Zadarske županije. Učenici su se natjecali u kategorijama nacionalne klase u raketnom modelarstvu za mladež:
1. učenici osnovnih škola – rakete s padobranom i rakete s trakom, promjera f18,
2. učenici srednjih škola – rakete s padobranom  i rakete s trakom, promjera f40.
Na prvenstvu je sudjelovalo ukupno 100 sudionika od kojih je njih 70 učenika osnovnih i srednjih škola iz RH, koji su natjecanju pristupili u pratnji svojih mentora iz škola, udruga, klubova i saveza, odnosno svih institucija koje njeguju i ustraju u populariziranju raketnog modelarstva kao sportsko-tehničke discipline.
Cilj natjecanja bio je što duže održati lansiranu raketu u zraku, pri čemu se vrijeme mjerilo od trenutka lansiranja rakete do njezina prizemljenja uspomoć padobrana ili trake (strimera). Kako bi se pravilno izmjerilo i zabilježilo ostvareno vrijeme leta, te se provjerila ispravnost pojedine rakete, natjecanje se održalo pod budnim okom sudaca. Naravno, vrijeme leta uvažavalo se samo ukoliko su bili zadovoljeni i svi kriteriji za kvalitetan let rakete (stabilna putanja leta, zadržavanje motora unutar trupa rakete, ostanak unutar određenog kuta prilikom polijetanja, ispravno otvoren strimer i padobran..). Sve navedeno iziskuje kvalitetnu pripremu, ulaganje mnogo rada i truda, kao i posjedovanje specifičnih znanja u ovom području tehnike, čega na natjecanju nije nedostajalo. Svi natjecatelji imali su priliku lansirati svoje rakete unutar tri turnusa po kategoriji, a s krajem zadnjeg turnusa označen je i kraj natjecanja. Po završetku prvenstva proglašeni su individualno najuspješniji  natjecatelji, kao i najuspješnije ekipe, te su svima dodijeljena priznanja, najuspješnijim timovima pehari za osvojena ekipna mjesta te medalje najuspješnijim učenicima za individualne rezultate.

Provedba ovog programa omogućena je potporom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatske zajednice tehničke kulture kroz financiranje programa javnih potreba Republike Hrvatske u tehničkoj kulturi.