27. Državno prvenstvo u raketnom modelarstvu Obrovac 2022

U subotu 15. listopada 2022. godine održano je 27. Državno prvenstvo u raketnom modelarstvu za djecu i mladež. Prvenstvo je održano na Žegarskom polju u organizaciji Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza, uz suorganizatore Udruge tehničke kulture Faust Vrančić, Astronomskog društva Zadar, Srednje škole Obrovac i Amatersko raketno astronautičkog kluba Dubrava. Pokrovitelj prvenstva bila je Zajednica tehničke kulture Zadarske županije. Natjecanje je otvorio g. Željko Vidović predsjednik Zajednice tehničke kulture Zadarske županije, a na natjecanju je sudjelovalo 46 učenika osnovnih i srednjih škola uz 18 sudaca i mentora. Učenici su se natjecali u dvije kategorije rakete s trakom i rakete s... Nastavi čitati →

5. Otvoreno prvenstvo Slavonije

Prvog dana listopada održano je 5. Otvoreno prvenstvo Slavonije u raketnom modelarstvu u Ceriću. Na prvenstvu su sudjelovali učenici osnovnih i srednjih škola iz Vinkovaca i Zagreba. Obzirom da vremenski uvjeti nisu bili povoljni, zbog kiše prvenstvo je skraćeno i održano je dva starta u kategoriji rakete s trakom i rakete s padobranom, umjesto tri starta (lansiranja). Nakon završetka natjecanja održana je podjela priznanja za sudjelovanje, te podjela medalja i pehara.

Smotra MIR 2022.

Međunarodna smotra raketne tehnike „MIR 2022“ održana je 01.-02.10.2022. u Molinelli – Italiji. Na smotri su sudjelovala četiri predstavnika Hrvatske, članovi Arak Dubrave iz Zagreba, te su predstavili svoj rad i Hrvatsku na međunarodnoj smotri. Predstavnici Hrvatske su izložili svoje amaterske rakete većih dometa i uspješno lansirali 6 raketa minimalne snage „I“ raketnih motora.

Tečaj raketnog modelarstva Obrovac

U Srednjoj školi Obrovac 29.09.2022. godine održan je tečaj raketnog modelarstva. Na tečaju je sudjelovalo 25 učenika, te 3 profesora. Tečaj je vodio instruktor HARS-a Zvonimir Plišić koji je srednjoškolcima pokazao nove modele raketa od staklo plastike, te ih je naučio iste izraditi. Predstavljeni su modeli S3 i S6, njihov domet, izradu i materijal od kojeg su napravljeni. Ovim tečajem dobili smo nove natjecatelje i članove Kluba mladih tehničara Srednje škole Obrovac i Udruge tehničke kulture Faust Vrančić koji će se natjecati na nadolazećem Državnom prvenstvu u Obrovcu.

24. Državno prvenstvo u raketnom modelarstvu FAI 2022

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog zrakoplovnog saveza, a u organizaciji Amaterskog raketno astronautičkog kluba Dubrava i suorganizatora Raketnog društva Zagreb održano je 24. seniorsko i juniorsko državo prvenstvo u raketnom modelarstvu prema FAI pravilniku 24.09.2022. godine. Natjecanje je održano u seniorskoj kategoriji S3(A/2), S4A, S6A i S9A, te u juniorskoj kategoriji S3(A/2), S6A i S9A. Zbog najavljenog lošeg vremena za nedjelju 25.09., sve kategorije održane su u subotu 24.09. po oblačnom i vjetrovitom vremenu.

Radionica raketnog modelarstva Osijek

U sklopu 6. Nacionalnog CB kupa 26. kolovoza 2022.g. u Osijeku je održana radionica iz raketnog modelarstva na kojoj je sudjelovalo 11 polaznika koji su se upoznali s osnovama raketarstva. Tečaj je obuhvaćao predavanja i prezentaciju izrade te samu izradu modela uz pomoć instruktora Darka Krajinovića. Svaki polaznik je sam izradio svoj raketu s trakom i na prostoru sportskog aerodroma su uspješno lanisirali svoje rakete. Provedba ove radionice omogućena je potporom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatske zajednice tehničke kulture kroz financiranje programa javnih potreba Republike Hrvatske u tehničkoj kulturi.