Mjesec astronautike Gospić 2019

Predavanje o početcima raketarstva kod nas, o uspjelim i neuspjelim pokušajima slanja raketa u svemir Elona Muska, prvim polascima u svemir, svemirskom zagađenju i mnogim drugim interesantnim zanimljivostima o raketam i svemiru ispričao nam je Miljenko Smokvina.
Današnji predavač je rođen i školovan u Rijeci. Pohađao je 1. Riječku gimnaziju, gdje je maturirao, diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Rijeci.
U djelatnosti Narodne tehnike uključio se 1949. godine u Društvo športskog brodarstva “Galeb”. Veći dio svog radnog vijeka je bio profesionalni fotograf slobodne profesije, te se bavio znanstvenim i tehničkom fotografijom. Predavao je fotografiju u srednjoj školi, na Filozofskom fakultetu i na Akademiji za primijenjenu umjetnost u Rijeci.
Tijekom 1960. godine završava tečaj za jedriličara u Zrakoplovnoj školi Aetokluba Rijeka. 1.1.1964. godine postaje član Astronautickog i raketnog društva Hrvatske. Iste godine dobiva Priznanje IV. Kongresa Narodne tehnike Hrvatske za zasluge na širenju tehničke kulture. Objavio je više knjiga/monografija s područja fotografije, njene povijesti i povijesnih fotografskih tehnika. U zadnjih tridesetak godina aktivno se bavi izučavanjem i očuvanjem industrijske i tehničke baštine, naročito baštine riječkog torpeda. U tom području organizirao je vise međunarodnih konferencija , uredio nekoliko zbornika radova, te objavio 41 tekst u domaćim i stranim publikacijama. Aktivno je sudjelovao u više desetaka međunarodnih znanstvenih skupova u zemlji i inozemstvu , te bio član više međunarodnih udruga (TICCIH, ICOM, AVICOM, ESPh).
2012. godine dobiva posebnu nagradu, skulpturu “Spasioca obale”, ZTK Rijeka, za cjelovit rad u tehničkoj kulturi i očuvanja riječke industrije, znanstvene i tehničke baštine.

Ovo je treće predavanje u sklopu Mjeseca astronautike koje se ove godine održava u Gospiću u organizaciji Hrvatska zajednica tehničke kulture Hrvatski astronautički i raketni savez Astronomsko astronautičko društvo Zadar.

U sklopu Mjeseca astronautike održati će se ukupno pet stručnih predavanja u Samostalna narodna knjižnica Gospić. Ulaz je slobodan.

MA Gospić 2019