Tečaj raketnog modelarstva Đakovo

Hrvatski astronautički i raketni savez održao je početničke tečaje raketnog modelarstva za učenike osnovnih i srednjih škola 14. i 15. travnja 2023. godine u Đakovu, a u suradnji sa Astronomsko astronautičkom društvu Orion.

Prvi dan održan je tečaj za učenike osnovnih škola u Zajednici tehničke kulture grada Đakova, te je na tečaju bilo 11 osoba, 9 učenika od 2. do 7. razreda koji su izradili f18 rakete. Drugi dan održan je tečaj za učenike srednjih škola u Gimnaziji A.G.Matoša , te su polaznici tečaja izradili f40 rakete sa padobranom, ukupno 9 učenika od 2. do 4. razreda uz dva mentora. Nakon tečaja svi polaznici su uspješno lansirali svoje rakete.

Zahvaljujemo Astronomskom astronautičkom društvu Orion i Zajednici tehničke kulture grada Đakova na suorganizaciji i potpori.

 

Kako je to sve izgledalo možete pogledati u našem albumu, te pročitati osvrt AAD Oriona

Na radionice se odazvalo 20ak mladih koji su radili svoj model raketa, veličinom prilagođenim za njihov uzrast. Kod osnovnoškolskog uzrasta to su bile rakete promjera 18mm, a kod srednjoškolaca đakovačke Gimnazije rakete promjera 40mm u izvedbi s raketnim motorom plafonom leta 100-150m i padobranom kao načinom povratka. Svaka radionica trajala je 4 sata na kojoj su rakete izrađene od pripremljenih materijala – tijela rakete, ali je bilo potrebno uložiti dosta truda u tehničke vještine izrade krilaca rakete, lijepljenja dijelova rakete, glave rakete, slaganja padobrana te nosača za ispaljivanje s lansirne rampe. Vremenske prilike su nas poslužile pa se i najzanimljiviji dio radionice – lansiranje gotovih raketa upriličeno odmah po završetku radionica, s lokacije srednjoškolskog igrališta. Sve rakete uspješno su lansirane, a i većina je vraćena padobranima nazad na igralište, na čemu iskreno čestitamo svim polaznicima na uspješnom završetku radionice raketnog modelarstva te zahvaljujemo gosp. Plišiću na odličnom vođenju radionica! Pri lansiranju koristili smo novu meteorološku postaju Gimnazija A. G. Matoša, Đakovo na lokaciji srednjoškolskog igrališta kako bi provjerili točan smjer i brzinu vjetra, što nam je uveliko olakšalo izračun pozicije lansirne rampe, kako bi sve rakete sigurno padobranima bile vraćene na igralište ili u neposrednu blizinu. Ukoliko pronađete rakete u svojoj okolini, slobodno ih zadržite kao đakovački raketni suvenir, te nam se slobodno pridružite u radu Društva.