MJESEC ASTRONAUTIKE RIJEKA 2020

Ovogodišnji Mjesec astronautike se održao u Rijeci Europskoj prijestolnici kulture 2020 od 16.11. do 18.12.2020. Organizator manifestacije je bio Hrvatski astronautički i raketni savez, te suorganizatori Hrvatska zajednica tehničke kulture, Grad Rijeka, Astronomski centar Rijeka, Zajednica tehničke kulture grad Rijeke, Akademsko astronomsko društvo Rijeka i Astronomsko astronautičko društvo Zadar.

Cilj manifestacije je bilo populariziranje astronautike, raketne tehnike i raketnog modelarstva kroz razna predavanja koja su tematikom vezana za navedena područja, te izložbom fotografija.

Ovogodišnja manifestacija je bila najobilnija događanjima, pored standardnog programa koji je ove godine bio proširen s četiri na sedam predavanja i s dvije izložbe. Mjesec astronautike je bio bogatiji i s dodatnim programima Astronomskog centra Rijeka i Akademsko astronomskog društva Rijeka čiji su se programi uklopili u cijelu manifestaciju.

Napravljena je i međunarodna suradnja sa Slovačkom organizacijom za svemirske aktivnosti, te je i njihova članica Daniela Jović održala predavanje koje je bilo praćeno online i u Slovačkoj.

Otvorenje samog događaja je bilo na Riječkom Korzu ispred zgrade Grada Rijeke gdje je bila postavljena izložba na postamentima pod nazivom „30 godina Hubble teleskopa“. Izložbu o teleskopu Hubble i onome što je usnimio proteklih 30 godina osmislili su Karlo Bermanec, Tihomir Marjanac i Marina Čalogović. Uz otvorenje izložbe javnosti je bio i predstavljen cjelokupan program Mjeseca astronautike koji su predstavili koordinator programa Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza Ivo Dijan i tajnik Zajednice tehničke kulture grada Rijeke Kazimir Mihić. Zamjenik gradonačelnika grada Rijeke Marko Filipović izrazio je zadovoljstvo što je Rijeka domaćin ove manifestacije, te isto tako pozvao sve zainteresirane da pogledaju izložbu na Korzu i poprate zanimljiva predavanja.

Druga izložba je bila postavljena u Astronomskom centru Rijeka pod nazivom Shutlle Atlantis– posljednji let koja prikazuje sve o pripremama astronauta i samog Shutlla kroz 50 fotografija koje je izabrao i postavio Ivo Dijan.

U promociji događaja znatno su pridonijele lokalne Riječke novine s 14 novinskih članka, kao i televizijska kuća Kanal Ri tv reportažom, te radio Rijeka Hrvatske radio televizije javljanjem uživo s manifestacije.

Cijeli događaj je pratilo online preko 4600 osoba oba spola, raznih starosnih dobi.

Zbog sprječavanja zaraze bolešću COVID-19 i uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a u Astronomskom centru Rijeka predavanja je moglo pratiti ograničen broj osoba, dok smo za sve ostale sva predavanja i sve događaje omogućili praćenjem uživo preko facebook stranice Saveza.

PREDAVANJA:

1.ROBOTI U SVEMIRU (Mag. Karlo BERMANEC)

579 pregleda  1.

 

2. SVE BOJE SVEMIRA (dr.sci. M.Čalogović i dr.sci. T.Marjanac)

583 pregleda    2

 

3.  KAKO SE GRADE CUBE SATELITI (Daniela Jović, Slovačka organizacija za svemirske aktivnosti)

503 pregleda  3

 

4. SVEMIRKE (ŽENE U SVEMIRU)  (Dr.sci. Goran Hudec)

444  pregleda 4

 

5. POVRATAK NA MJESEC (Ante Radonić)

518  pregleda  5

 

6. MALA NEBESKA TIJELA (Korado Korlević)

682 pregleda  6

 

7. POVIJEST RAKETNOG AMATERIZMA U RIJECI I HRVATSKOJ (Miljenko Smokvina)

658  pregleda  7

 

8. OTVARANJE IZLOŽBE NA KORZU 30 GODINA HUBBLE TELESKOPA

642  pregleda 8